Studiu – Cum o iarnă blândă îți poate afecta plantațiile de viță de vie în următorii ani

Mai mult de jumătate din viticultori au raportat o producție mai mică de struguri în ultimii 5 ani, din cauza condițiilor extreme ale vremii precum gerul târziu, ploile abundente, seceta sau grindina.

Dacă ai o plantație de viță de vie, cel mai probabil te-ai gândit, cel puțin odată, daca schimbările climatice ar putea afecta plantația ta și în ce mod ar putea dăuna producției de struguri.

La finalul anului 2019, la cererea Prowein – cea mai mare piață de comercializare a vinurilor, a fost realizat un sondaj în ceea ce privește schimbărilor climatice, în special încălzirea globală și efectele ei asupra producției de struguri.

Conform studiului, în care au fost intervievați peste 1700 de experți din 45 de țări, schimbările climatice sunt printre cele mai mari provocări cu care se confruntă viticultorii.  Asta pentru că au puține alternative din moment ce sunt legați de locul pe care cultura de viță de vie este plantată deja.

În contrast cu celelalte provocări, 73% dintre respondenți consideră că schimbările climatice reprezintă cel mai mare pericol pentru companiile lor. Iar frica le este susținută de consecințele încălzirii globale, care s-au simțit considerabil în rândul a 9/10 dintre viticultori.

În același timp, mai mult de jumătate din viticultori au raportat o producție mai mică de struguri în ultimii 5 ani, din cauza condițiilor extreme ale vremii precum gerul târziu, ploile abundente, seceta sau grindina. Iar aproape ½ viticultori au fost nevoiți să modifice procesul de recoltă, într-o perioadă de timp foarte scurtă, pentru a obține o cantitate mai mare de struguri.

Efectele așteptate în urma schimbărilor climatice.

Acest sondaj poate da și motive de bucurie producătorilor viticoli din România, pentru că, conform studiului, 40% dintre retaileri sunt dispuși să se orienteze către alte piețe, dacă piețele actualilor furnizori vor fi afectate de schimbările climatice. Iar pentru moment, România încă e ferită de efectele imediate ale încălzirii globale.

Totuși, adaptarea la schimbările climatice este necesară.

Pe viitor se așteaptă o cerere tot mai mare de specii de viță de vie rezistente la căldură și la lipsa de apă. În paralel, vor avea mai mult succes viticultorii care își plantează vița de vie mai aproape de zone umede sau la altitudini mai mari.

Fără doar și poate efectele încălzirii globale, de exemplu, vor fi simțite atât de producători, cât și de consumatori. Astfel, actorii din industria vinului vor fi nevoiți să crească sustenabilitatea sectorului viticol prin reducerea consumului de apă, reducerea energiei, și în consecință, reducerea consumului de carbon.

Conform aceluiași studiu, 27% din respondenți deja și-au luat măsuri de prevenire, tot aceștia considerând că flexibilitate reprezintă unul dintre cei mai importanți factori pentru ca orice cultură de viță de vie să se adapteze la schimbările climatice.

De aceea, este esențial să acorzi atenția cuvenită fiecărui detaliu din procesul de recoltare pentru a ajuta cultura să îți aducă rod bogat, struguri sănătoși și gustoși, în fiecare an.